Kindertolk ?

 

Weet jij nog wanneer je voor het laatst geraakt bent? Door muziek, mooie woorden, een beeld, een herinnering?

Ik kan intens genieten en geraakt worden door de gedichten van Tanja Helderman, muziek die me doet denken aan bijzondere gelegenheden. 

De laatste tijd overvalt me veelvuldig een gevoel van dankbaarheid over de meest simpele dingen.

Hoe laat jij je raken? Kinderen kunnen dat als geen ander…ook bij mij destijds in mijn werk op school als leerkracht en intern begeleider. Mijn eigen kinderen, nog steeds, ook al zijn ze volwassen.

Dat is wat kinderen doen ze houden ons een spiegel voor en willen daarmee ouders helpen. Het is hoe een kindertolk traject werkt. Die vader die tegen me zei toen ik in het terugkoppelingsgesprek terug gaf wat hij met me gedeeld had in de intake: ”Oh maar ik doe hetzelfde als mijn dochter!” Daarna zette hij een andere koers in, in zijn gezin en er kwam er meer rust en verbinding.

Die moeder die in tranen in de terugkoppeling het verdriet van haar dochter als het verdriet van haarzelf (h)erkende. De moeder die zich verwonderde tijdens de terugkoppeling over de boodschap van haar grote dochter en daarmee aan de slag ging. Het effect is groot in gezinnen. Door de liefde tussen kinderen en ouders is een kindertolk traject meer dan de moeite waard.

Ik begon destijds aan de opleiding met als doel om te mogen zorgen voor meer verbinding tussen ouders en kinderen. Dat is nog steeds de reden waarom ik kindertolk ben.

Laat jij je raken door de boodschap van je kind waardoor er een andere wind waait binnen jouw gezin?

Anja, 22 januari 2022